KUZEY TAYLAND DAĞ KABİLELERİ ÇOCUKLARI
SELİM BONFİL, 2017
Farklı bir ülkeye yapılan zorunlu göç her zaman kişide derin yaralar bırakır. Uyum sağlamak ve “diğeri” gibi görülmemek çabasıyla kişi kendi kültüründen yavaş yavaş uzaklaşmak zorunda kalır.
Bu çalışmada kuzey Tayland’da Chiang Mai ve Chiang Rai bölgelerindeki dağ köylerinde yaşayan kabileleri fotoğrafladım. Bu etnik azınlık gruplar Çin-Tibet kökenlerine sahip. Çin, Myanmar ve Laos’taki çatışmalardan kaçarak Tayland’a göç etmişler. Burada devlet tarafından tahsis edilen alanda el sanatlarını turistlere satarak geçinmeye çalışıyorlar. Karen, Hmong, Mien, Lahu, Lisu, Akha kabilelerinin her biri farklı dil ve geleneklere sahip.
Burada çocuklar dikkatimi çekti. Kısıtlı bir İngilizceyle de olsa genç anneler benimle dertleştiler. Karen kadınları çocukluktan itibaren boyunlarına taktıkları ve ciddi bedensel deformasyona yol açan pirinç halkaları artık kızlarının takmasını istemiyordu. Çocuklarını rezerv alanı dışındaki bir okula yollamak istiyorlardı. Tayland’da eşit vatandaşlık haklarına sahip olmamaları onları kısıtlayan bir etkendi. Ailelerin bütün arzusu kültürel değerlerinden taviz verme pahasına çocuklarının topluma entegre olmaları ve kendilerinden daha iyi hayat şartlarına sahip olmasıydı. Aileler bu kaygılarla boğuşadursunlar, çocuklar ilkel şartlarda da olsa çocukluklarını yaşıyorlardı. İçinde doğdukları kültürü devam ettirip ettiremeyeceklerini ise zaman gösterecekti.