Macaristan’ın başkenti Budapeşte’te bulunan Macaristan Fotoğraf Evi binası 1894 yılında inşa edilmiş. Bina, İmparatorluğun resmi fotoğrafçısı Mai Mano (1855-1917) tarafından ev ve işyeri olarak kullanılmış. Bu sebeple binanın adı “Mai Mano Evi” olarak da geçiyor. Mai Mano’nun ölümünden sonra bir süre fotoğraf stüdyosu olarak kullanılan yapı zaman içinde farklı amaçlarla da kullanılmış ve 1996 yılında gerçek işlevi olan fotoğraf ile buluşarak “Macaristan Fotoğraf Evi” olarak tekrar açılmış.
Macar Fotoğrafçılar Birliği tarafından yönetilen fotoğraf evi, ülkenin çağdaş fotoğrafının merkezi konumunda. Birbirinden güzel sergilere ev sahipliği yapan bina Budapeşte’nin tiyatrolar bölgesinde yer alıyor. Fotoğraf evi bünyesinde sergi salonları, kitap satış birimi, kütüphane ve bir de kafe barındırıyor. Asma katta bulunan ve kitaplığın da yer aldığı Kis Mano Galerisi’nde küçük ölçekli güncel sergiler düzenleniyor.
Kitaplıkta çeşitli fotoğraf albümleri, teknik kitaplar, dergiler ve Mai Mano Evi’nin kendi yayınları satılıyor. Birinci katta bulunan dört büyük odada yerli ve yabancı fotoğraf ustalarının retrospektif sergileri ile çeşitli grup, dernek ve kişilerin tematik sergileri yapılıyor. İkinci katta bulunan “Mai Mano Günışığı Stüdyosu” ön cepheye bakan büyük pencereleri aracılığı ile muhteşem ışık alıyor. 20. yüzyılın başlarında portre fotoğrafı çekmek için yapılan ve 1996 yılında restore edilen stüdyonun restorasyonu sırasında, Mai Mano’nun arka plan olarak kullandığı orijinal fresk ortaya çıkarılmış.
Üçüncü kattaki kütüphaneye üye olan Macar fotoğraf severler, buranın zengin arşivinden ücretsiz faydalanabiliyorlar. Binadaki vitraylar ünlü cam sanatçısı Miksa Roth tarafından yapılmış.
Macar fotoğrafının çok güçlü bir tarihsel temeli var. Robert Capa, Andre Kertesz, Martin Munkacsi ve Brassai bu isimlerin başında geliyor. Mai Mano Evi’nin amacı, Macar fotoğrafının gelişimini ilerletmek ve bir sanat olarak fotoğrafın ulusal prestijini yükseltmektir.
Yolu Budapeşte’ye düşen fotoğraf severlerin bu güzel yapıyı ziyaret etmelerini ve Macar fotoğrafını daha yakından tanımalarını tavsiye ederim.
Mehmet Yasa © 2012